dům U Modrého jelena

První zpráva o domě pochází z r.1554. Od r. 1688 je majitelem A. Leuthner, který dům v podstatě znovu vystavěl. Patrně koncem 18.st. bylo záp. křídlo odprodáno k čp. 397/III. Klasicistní úpravy, které dokazují klenby v přízemí, valené s pětibokými výsečemi, tak musely proběhnout někdy v rozmezí l. 1799-1814. Zásadní zvrat vnějšího vzhledu (nikoliv dispozice interiérů přízemí a 1. p., s výjimkou schodiště) přinesl až r. 1877, kdy nový majitel nechal budovy zásadním způsobem přestavět. Stav. J. Marek strhl 2. p., aby mohl zvýšit stropy v 1. p., znovu postavil 2. a nově také 3. p. Vnitřní úpravy následující doby neovlivnily dispoziční ani stylovou podstatu objektu. Dům je nárožní sestávající z nárožních dvoutraktových křídel, které spolu s jednotraktovým sev. křídlem uzavírají světlíkový dvorek. Obě fasády jsou třípatrové s půdním polopatrem; hl. vých. průčelí probíhá v délce šesti os; již. boční fasáda je jen tříosá. Shoduje se architektonické členění, které obstarávají kordonové nebo parapetní římsy oddělující jednotlivá podlaží. Přízemí je bosované v pásech, patra zůstala hladká, s okny, které v 1. a 2. p. lemují profilované šambrány; v 1. p. doplněné trojúhelnými, ve 2. p. segmentovými frontony, které spočívají na obráceně kónických konsolách. Stejné konsoly podpírají také podokenní římsu 2. p., zatímco pod okny 1. p. jsou parapety s obdélnými vpadlými výplněmi. Na meandrem provázeném parapetním pásu 3. p. spočívají okna v profilovaných šambranách s uchy. Ukončeny jsou přímými nadokenními římsami. Půdní polopatro se otevírá kruhovým okénkem v každé ose. Korunní římsu podpírají volutové konsoly s palmetami, pod nimi probíhá zubořez. Dům je podsklepený, sklepy jsou raně barokní s mladšími úpravami.