sloup se sochou Panny Marie

Skulptura je umístěna přibližně v centru drobného náměstíčka, tvořeného kostelem sv. Michaela Archanděla, farou a domem č. p. 74. Sloup stojí ve čtvercové ohrádce plotu uchyceného na plošném fundamentu. Za zadními rohy oplocení se nacházejí dva stromy, větší z pohledu pozorovatele vlevo a menší vpravo. Socha se obrací čelem k průjezdní komunikaci. Památku tvoří fundament s kovovým plotem, profilovaný hranolový podstavec, sloup s korintskou hlavicí a vrcholová socha korunované Panny Marie s Ježíškem. Širší základový fundament je betonový, jeho užší původní jádro pískovcové, z okorovošedého pískovce je rovněž podstavec, sloup i socha. Kovové jsou obruče, držák na světlo a ohrádka plotu. Časově mladší ohrazení plotu je tvořeno ze svislých tyčí kruhového průřezu ukončených špicí s bambulkou, které jsou průnikem spojené s vodorovnými prvky plochými. Nárožní svislé tyče mají průřez čtvercový, zakončené jsou jehlancovou špičkou. Plotové dílce jsou v nárožích sešroubované. Na pískovcovém fundamentu obklopeném betonovým je situován hranolový podstavec, rozčleněný na sokl, dřík a profilovanou římsu. Na čelní stěně dříku podstavce je v obdélném rytém rámu završeném půlkruhem německý majuskulní nápis se jménem donátora a s datací. Z pohledu pozorovatele vpravo na podstavci je frakturní nápis o renovaci, vlevo v obdobném rámování jako na čelní ploše je vyveden reliéf znaku pekařského cechu se dvěma lvy, kteří drží preclík završený korunou, pod nímž je položen další kus pečiva (housky?). Na krycí desce podstavce spočívá sloup. Patku má obepnutou dvojitou kovovou obručí s plechovým prstencem. Dřík je hladký, s entazí, v dolní partii sepnut dvěma obručemi, pod druhou z nich na čele je do něj uchyceno kovové ozdobné raménko na světlo. Hlavice sloupu je korintská, s okřídlenými hlavami andílků v osách. Na sloupu stojí socha Panny Marie s torzem korpusu Ježíška na levé ruce tzv. černovického typu. Pravá, v zápěstí ulomená ruka zřejmě původně držela kovový atribut žezla. Panna Marie je oděna v přepásané spodní roucho, zřasený cíp pláště s mísovitým záhybem pod pásem podbíhá pod tělem Ježíška k levému boku, dítě je nahé. Na Mariině hlavě je posazena koruna, prameny vlasů se stáčejí dozadu.