hrad Zvěřinec, zřícenina a archeologické stopy

Hrad Zvěřinec byl založen na nejvyšším vrcholu stejnojmenného kopce jižně od Jesenice, dosahujícím nadmořské výšky 540 m. Hrad je dvojdílný. Sestává z nevelkého vnitřního hradu, situovaného na výrazné vyvýšené skalce na vrcholu kopce a poměrně rozsáhlého předhradí, rozloženého v nižší poloze jihozápadně od hradního jádra. Z nadzemních konstrukcí se dochovaly pouze nevelké zbytky obvodového zdiva na jihozápadní straně vnitřního hradu. Velmi dobře je patrný průběh vnějšího příkopu na jižní a západní straně předhradí, místy se zachovala i kontreskarpová zeď příkopu. Na jihovýchodní straně ústřední skalky hradního jádra byla v r. 1938 zasazena bronzová pamětní deska s nápisem, připomínajícím návštěvy K. H. Máchy na zřícenině hradu: "Ještě jednou v mladosti mé kraje /zpět mne vedeš, mdlého, slunce zlaté, / v snů mých říši ..." Znělky 1833 // Zde dlíval a sny své spřádal / K. H. Mácha / pěvec "Máje" / smutný student z Měšetic. // zhotovil Petráň & spol. Praha - XIII. / Věnovali rodáci sedlečtí R. 1938