dům U Zlatého šneka

Trojkřídlý klasicistní dům s fragmenty středověkých a renesančních konstrukcí, se dvěma dvory a býv. samostatnými klasicistními stájemi s kolnou, gotický sklep s poškozeným sedlovým portálkem pod šikmým sev. křídlem. Obvodové zdivo přízemí nad tímto sklepem a přilehlý sklep pod průjezdem a dále vnější obvodové zdivo protějšího křídla při cestě na Petřín jsou zřejmě ještě renesančního původu. Z klasicistní přestavby pochází úzké jednoosé sev. průčelí s kamenným sedlovým vjezdovým portálem z přilehlé uličky s dřev. vraty s motivy "slunce" a dále záp. průčelí na zalamované čáře ul. U lanové dráhy. Jednotlivé díly průčelí zde svírají lisenové rámce, okna v patrech rámují šambrány opatřené pod hl. římsou klenáky. Podobnou úpravu nese i pravá krajní osa průčelí do horního dvora, jinak zůstaly dvorní fasády zcela prosté. Pavlače do předního dvora podpírá sled kamenných krakorců a chrání jednoduché zábradlí z prutů s prstenci. Arkádové oblouky na již. dvorním průčelí byly dodatečně zazděny. Prostory převážně klasicistní trojkřídlé novostavby nad terénem byly v přízemí zaklenuty valeně s pětibokými výsečemi, obě patra zůstala plochostropá, opatřena v podhledech širšího traktu již. křídla jednoduchými vpadlými zrcadly. Dvě schodišťová tělesa vložená do styků jednotlivých křídel mají obdélný půdorys se střední vřetenovou zdí, ramena jsou podklenuta valenými klenbičkami, podesty plackami nebo neckovými klenbami.