dům U Černohorských

Čtyřkřídlý nájemní dům postavený na zbytcích renesančního domu je klasicistní novostavba z roku 1847. Ze staršího objektu se zachovala jen část zadní prohnuté hraniční parcely při domě čp. 408/III - snad dosud středověkého původu - a patrně také část sev. křídla ze starší klasicistní etapy. Později došlo jen k dílčím úpravám dispozice a průčelí. V r. 1991 byla povolena půdní vestavba a r. 1996 nástavba dvorního křídla. Při rekonstrukci v r. 1998 byly v objektu provedeny nevhodné úpravy. Třináctiosé průčelí k Újezdu i obě průčelí boční jsou klasicistní z doby výstavby podle plánů z r. 1847, členěné v přízemí pásovou rustikou a v patrech průběžnými kordonovými pásy a podokenními římsami. Okna lemují lištové šambrány, doplněné v 1. p. přímými nadokenními římsami. Býv. průjezd v ose průčelí k Újezdu přisvětluje křížem zamřížovaný nadsvětlík pod segmentovým záklenkem. Pravoúhlé otvory v kamenném ostění po obou stranách středního portálu byly zčásti změněny na výkladce. Vedle bočního vjezdu na dvůr z ul. U lanové dráhy byla do niky vložena starší (barokní) pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého, dnes již kopie. Originál je umístěný na konci průjezdu. Prostá dvorní průčelí dvoupatrových křídel obíhá pavlač, podpíraná kovovými konsolami s vloženými kruhy a chráněná prutovým zábradlím, zaobleným prstenci. Zadní strana nádvoří uzavírá přízemní hospodářské křídlo.