dům

Dům č.p. 218 leží v jihovýchodní části města Jablonce nad Nisou na jihovýchodní straně křižovatky ulic Horské a 5. května. Jde o secesní dvoupatrový objekt jehož severní a západní fasáda je ozdobena geometrickým secesním dekorem. Západní fasáda má přes obě patra konvexní arkýř. Nároží je zvýrazněno do věže přecházejícím válcovým arkýřem ukončeným 3 stupňovitou plechem krytou kupolí. Střecha domu je mansardová, kryta eternitovou krytinou. Okna mají původní secesní trojkřídlé výplně dělené do tvaru T, v přízemí jsou segmentová, jinak obdélná, ve vikýřích severního průčelí zakončena půlkruhem. Severní fasáda je pětiosá, dekorovány jsou parapety oken 2. patra. Okna v patrech jsou oddělena dekorem ve svislých pásech. Nad trojicí středních okenních os jsou v mansardě střechy tři vikýře. Přízemí je trojosé s hlavním vstupem v hluboké nice uprostřed a původně po obou stranách s velkými výkladci se vstupy do obchodů. Všechny tři otvory byly zaklenuty vykrajovanými oblouky. Západní fasáda je čtyřosá, z nichž tři okenní osy patří arkýři, nad kterým je v mansardě střechy vikýř konvex-konkávního tvaru. V interiéru domu je zachováno velké množství původních architektonických prvků a detailů. Na podestách je původní dekorativní dlažba, dochované jsou i okenní a dveřní výplně, včetně leptaného zasklení, rovněž železné zábradlí balkónů je původní. V přízemí i patrech a podkroví jsou vždy dvě bytové jednotky, ve většině případů s původním dřevěným obkladem předsíně (chodby), deštěnými zárubněmi a secesními dveřmi a původním kováním. Severní část podkroví je rozdělena na půdní kóje.