hradiště Hrádek, archeologické stopy

Hradiště leží asi 400 m Z od jádra obce Třebonín, zaujímá širokou trojúhelníkovitou ostrožnu nad údolím Medenického potoka. Ostrožna je ze dvou stran od V a JZ chráněna téměř nepřístupnými skalnatými stěnami, proti planině vymezuje hradiště mohutný systém fortifikací dlouhý asi 50 m a široký až 30 m. Vnější příkop je mohutný, široký přes 8 m, hluboký až 3 m, za ním je nasypán až 2 m vysoký val. Za tímto vnějším valem následuje neširoká plošina a za ní vnitřní příkop, který je mělčí a užší (kol. 5 m). Za vnitřním příkopem následuje vnitřní val a za ním ještě jedno jen velmi málo zřetelné úzké valové těleso. Pro historickou interpretaci sídla je zřejmě důležitá vazba na nedaleko V směrem ležící středověkou ves Třebonín s románským kostelem. Směrem na Z od hradiště leží další dvě do středověku zařaditelná opevněná sídla.