venkovský dům

Dům čp. 222 je situován ve východní části historického jádra města mezi zámkem a náměstím, v severní frontě Pražské ulice v místě jejího křížení s ulicemi 28. října a Na trávníkách. Dům je postaven v jihozápadní části malého pozemku obdélného půdorysu. Na východní straně se táhne úzký travnatý dvorek, který se směrem k severu lichoběžníkově zužuje a je přístupný z ulice od jihu dvoukřídlými, svisle bedněnými vraty a vrátky pro pěší. Na severní straně pozemku se rozkládá malá zahrádka, která úzkým pásem prochází i podél západní strany domu. Zahrádka je oplocena novým laťkovým plotem a nízkou cihelnou zídkou na severní straně. Přízemní nepodsklepený dům obdélného půdorysu o rozměrech přibližně 11 x 7,5 m je štítově orientován k jihu, kolmo na osu Pražské ulice. Dům je převážně roubený, střední část s černou kuchyní je zděná. Dům je v celém rozsahu "v kožichu", omítnutý novodobou hladkou vápennou omítkou, která je tónována monochromním, velmi světlým okrovým nátěrem. Roubená konstrukce spočívá na nízké mírně předstupující kamenné podezdívce, omítnuté světlešedou vápennou omítkou. Jižní štítové průčelí obrácené do ulice je zčásti přezděno z cihel. Plocha je po stranách rámována hladkými úzkými lizénami. V levé části fasády je prolomeno jednoduché obdélné okno, vpravo je okno sdružené. Spodní stranu trojúhelného štítu lemuje vyřezávaná lišta a ve vrcholu je velký kuželový kabřinec s oválnou záklopou. Lomenice je vertikálně dělena do čtyř polí a bedněna z prken kladených na sraz s lištami kryjícími spáry. Dvě krajní trojúhelná pole jsou bedněna klasovitě, obě střední pole střechovitě. V horní části středních polí jsou dva obdélné výřezy větracích průduchů. V pravé části štítu jsou asymetricky umístěna vikýřová dvířka do podstřeší neobvyklého lichoběžníkového tvaru s kovanými pásovými závěsy. Před východní dvorní průčelí přesahuje sedm stropních trámů, které vynášejí asymetricky nasazenou střechu kryjící nízké zápraží. Přesahující trámy jsou nad zápražím na spodních hranách okosené s vlnitě seříznutým zhlavím. Dvorní průčelí má v předním dílu domu jednoduché obdélné okno velké světnice stejné formy jako ve štítovém průčelí. Pravoúhlý vchod do síně má trámové zárubně šalovány prkny. Nové jednokřídlé rámové dveře jsou v horní části proskleny. V zadní části průčelí je nové šířkově obdélné okénko. Severní strana domu je mimo osu prolomena malým novým čtvercovým okénkem. Trojúhelný, svisle bedněný štít s excentricky umístěnými svlakovými půdními dveřmi je krytý bonnským šindelem. Západní strana domu je členěna sdruženým okénkem zadní komory a ve střední části obdélným oknem ze síně. Dům je završen sedlovou střechou krytou bonnským šindelem.