vinopalna

Objekt bývalé panské vinopalny (dříve čp. 1) je zděná přízemní stavba stojící samostatně v západní části návsi nedaleko zámku. Dvoukřídlý objekt na půdorysu L sestává z delšího křídla s poštou a kratšího křídla s obytnou částí a vinopalnou. Delší křídlo se obrací jihovýchodním štítem do návsi. Kratší křídlo se samostatným vstupem je orientováno na severovýchod. Na západní straně je k objektu přistavěn malý zděný dřevník. Objekt kryje valbová střecha se zděným vikýřem do návsi. Na delším křídle jsou tašky falcovky, na kratším křídle bobrovky. Fasády jsou hladce omítané, pouze nároží jsou barevně zvýrazněná. Obdélná okna jsou novodobá, špaletová, dvoukřídlá. Okenní špalety jsou zevnitř nálevkové a zaklenuté segmenty. Interiér sestává z několika funkčních částí s vlastními vstupy a různými konstrukcemi stropů. V delším křídle jsou segmentové klenby do traverz, obytná a hospodářská část mají ploché stropy a někdejší provozní část má klenby valené. Nad provozním prostorem se dochovalo masivní kónické komínové těleso, do něhož ústí řada sopouchů, dnes většinou zakrytých či zazděných. Ve stěnách vinopalny je několik výklenků, sloužících původně jako osvětlovací krbečky. Krov je hambalkový, nad delším křídlem doplněný o masivní stojaté stolice. V křížení křídel je vložena příčná vazba s dvojicí nezvykle masivních trámů o síle 35×33 cm. Objekt je údajně podsklepený. Předmětem ochrany je objekt bývalé vinopalny čp. 75 a k ní náležející pozemek..