evangelický kostel

Evangelický kostel stojí v centru města v ulici 5. května. Prostá jednolodní stavba na obdélném půdorysu, ukončená půlkruhovým závěrem, má podélnou osu vedenou ve směru JZ - SV. Je založena v mírně svažitém terénu. Architektonicky akcentované uliční průčelí zdůrazňuje hranolová věž. Kostel je završen sedlovou střechou s půlkuželovým ukončením nad závěrem, krytou keramickými taškami. Jehlancová střecha věže, členěná trojúhelnými štíty, je kryta měděným plechem. Plášť stavby tvoří hladká monochronní omítka. Fasády pravidelně člení lizény propojené obloučkovým vlysem a ukotvené do soklu, obíhajícího kolem celé stavby. Patky obloučkového vlysu jsou odstupňované. Na bočních fasádách a na závěru jsou pole mezi lizénami prolomená vysokými půlkruhově zaklenutými okny členěnými do tabulek. Okna jsou osazená v hluboké profilované špaletě. Krajní pole při nároží člení výklenky stejné formy jako okna. Vstupní JZ průčelí v ose pročleňuje předsazený rizalit, zdůrazněný lizénami, obloučkovým vlysem a profilovanou římsou. Z rizalitu vystupuje hranolová věž stejné šíře s rizalitem. Střední osu průčelí s rizalitem a věží tvoří půlkruhově zaklenutý portál v bohatě profilovaném kamenném ostění, nad portálem je velké obdélné půlkruhem završené okno. Symetrická ustupující křídla po stranách rizalitu člení v přízemí půlkruhové výklenky s úzkými, rovněž půlkruhem sklenutými okny a dvě kruhová okna v horní části. Rovněž fasády věže prolamují obdélná půlkruhem sklenutá okna krytá dřevěnými okenicemi. Všechna okna, obdélná i kruhová, mají šikmo navenek se rozvírající profilované špalety. Fasádu kostela ukončuje odstupňovaná profilovaná korunní římsa. Vedlejší vstup do kostela je situovaný v boční fasádě při SZ nároží. Pravoúhlý vstup ukončuje rovná nadpražní římsa. Nad hlavním vstupním portálem je osazená nápisová deska s reliéfem hlavy Mistra Jana Husa. V horní části je vyveden nápis: HLEDEJ pravdy, SLYŠ pravdu, UČ SE pravdě, MILUJ pravdu,/PRAV pravdu, DRŽ pravdu, BRAŇ pravdy AŽ DO SMRTI. Po levé straně reliéfu je jméno Mistr / JAN HUS a letopočet 1415, vpravo symbolický kalich a letopočet 1915. Deska je na dolním okraji ukončena nápisem: SVATÉ PAMĚTI OTCE ČESKÉ REFORMACE vděční/evangelíci. Střechu vynáší vaznicová krovová konstrukce. Předmětem ochrany je: kostel a vymezený pozemek.