kostel Stětí sv. Jana Křtitele

Zděná jednolodní omítaná orientovaná stavba na půdorysu oválu s příčnými ovály presbytáře a kruchty, s věží doprovázenou po stranách dvěma vřetenovými oválnými schodišti v západním průčelí a s obdélnou sakristií s okosenými rohy v ose presbytáře. Bývalý hřbitov je obklopen nízkou tarasní zdí se sloupky z bílých struskocementových cihel. Výplně mezi sloupky tvoří pole drátěného pletiva na konstrukci z kovových tyček. Sloupky jsou kryty prejzy. K hlavnímu vstupu do kostela vede od západu široké nálevkovitě se zužující schodiště se širokými stupni ze struskocementových cihel, doprovázené po obou stranách stupňovitou tarasní zdí s kovovými sloupky a pletivovým plotem s nízkými poli, který vede až ke zdem kostela. Z východu k areálu přiléhá památkově hodnotná budova fary se dvorem obklopeným půdorysně zalamovanou ohradní zdí postavenou z lomového kamene, která na východě vymezuje také areál hřbitova s kostelem. V jihovýchodním rohu areálu tvoří jeho hranici zeď přilehlého domu, jehož zahrada částečně zasahuje do plochy bývalého hřbitova. Hlavní vstupní průčelí je členěno pilastry s čabrakovými hlavicemi, nesoucími kladí bez výrazného architrávu a trojúhelný štít. Je prolomeno pravoúhlým portálem s kamenným profilovaným ostěním, supraportou (s projmutými boky a ve středu segmentově vzepjatou římsou), která je protnuta mohutným podloženým klenákem. V ose nad portálem je obdélné okno se zvlněným záklenkem v ozdobném rámci. V jeho vrcholu je osazena bohatě zdobená štuková kartuše s erbem a knížecí čapkou (prolamující korunní římsu). Průčelí vrcholí trojúhelným štítem. Navazuje nástavec s volutovými křídly, prolomeným trojlistým okénkem v členitém rámu tvaru písmene A a hranolová věž s cibulovou bání s prejzovou krytinou a oměděnou lucernou. Fasády věže člení kordonová římsa a kladí korunní římsy se segmentově vypjatým středním dílem, se štukovým dekorem klenáků a vlysů, ionskými pilastry a obdélnými okny završenými odsazeným půlkruhovým obloukem v členitých štukových rámech. Boční konvex-konkávně zvlněné fasády člení sokl, lizénové (v nároží odsazované) rámce a obdélná, zvlněným trojlaločným záklenkem ukončená okna lemovaná členitým rámem. Ve střední ose je nad okno přidáno a do jednotného rámu připojeno ještě okno oválné, nad nímž je korunní římsa vzepjata do půlkruhového oblouku. Fasádu sakristie člení lizény. Vřetenová schodiště jsou osvětlena oválnými okny v členitém rámu. Mansardovou zvalbenou střechou, jejíž složitý tvar kopíruje dynamický půdorys stavby, kryjí prejzy. V ose presbytáře je štít s trojlistým oknem završený římsou se segmentově vypjatým středem. Nad oběma schodišti jsou drobné zděné a omítané vikýře s oválnými okny a trojúhelnou římsou. Předmětem ochrany je kostel Stětí sv. Jana Křtitele - stavba a vymezené pozemky.