fara

Obdélná jednopodlažní stavba fary situovaná jihovýchodním směrem od kostela je, stejně jako kostel sv. Františka Xaverského, autorskou stavbou thunského zámeckého stavitele Jana Václava Kosche. Objekt fary s mansardovou střechou a zobytněným podkrovím je zděnou stavbou obdélného půdorysu, orientovanou ve směru východ – západ. Objekt je osazen na pískovcové podezdívce z pravidelně opracovaných kvádrů. Fara je architektonicky členěna soklem a odstupněnou korunní římsou. Fasády mají lizénové rámy. Fasáda objektu včetně štítů je monochromní středně okrová, sokl je o stupeň tmavší. Kamenné prvky jsou očištěné, ponechané bez nátěru. Střešní krytinou jsou červené eternitové šablony, typ česká šablona, v diagonálním krytí s lemy u hřebene a u okrajů střešních ploch. U hřebene střechy jsou na severní straně umístěna dvě komínová tělesa, vyzděná z plných pálených neomítaných cihel. Hlavní (severní) průčelí je sedmiosé v rytmu 3 - 1 - 3, střední osu tvoří vstup do objektu, ostatní osy jsou okenní. Ostění okenních os je pískovcové, s horníma i dolníma ušima a lemované lištou. Výplně okenních otvorů vyrobené z dřevěného masivu jsou ven a dovnitř otvíravé, dvoukřídlé, natřené bílým krycím nátěrem, šestitabulkové. Každé křídlo je upevněno na tři jednoduché závěsy. Portál ve střední ose průčelí je tvořen postranními stojinami s patkou. Trojlaločný záklenek portálu má horní uši a jednoduchý středový plochý klenák. V portálu jsou osazené dřevěné dvoukřídlé dveře s kosočtvercovými kazetami a klapačkou tvořenou polosloupem. Nad poutcem je namalovaný Beránek Boží. Nad portálem je v ploše střechy umístěn novodobý zděný pultový vikýř vyplněný jedním na výšku obdélným nečleněným dřevěným oknem. Východní průčelí je v přízemí dvouosé, osy jsou okenní, umístěné v mělkých vpadlých polích, totožného typu jako jsou okna hlavního (severního) průčelí. Štít je hrázděný v pravidelném síťovém rastru, prosvětlený trojicí na výšku obdélných oken. Dvoukřídlá okna bez šambrán jsou osazena v líci, okna jsou v polovině členěna horizontálními příčlemi do kříže. Západní štítové průčelí je identické s průčelím východním, jen ve štítu jsou místo tří oken pouze dvě. Jižní dvorní průčelí, zleva členěné v rytmu 1 - 1 - 2, je po obou stranách prolomeno okenními osami. Výplně okenních otvorů vyrobené z dřevěného masivu jsou ven a dovnitř otvíravé, dvoukřídlé, natřené bílým krycím nátěrem, šestitabulkové. Každé křídlo je upevněno na tři jednoduché závěsy. Druhá osa zleva, kterpou tvoří prostý vstup s hednokřídlými dveřmi, je překryta novodobým nevzhledným rámovým dřevěným přístavkem, zastřešeným mohutnou sedlovou střechou s širokým rozponem a bedněným štítem. Nad touto osou je pultový vikýř stejného členění, jako je vikýř na jižní straně.