vila

Vila čp. 124 je situována téměř na konci Tichého údolí, v jeho jihozápadní části, v blízkosti hotelu Maxmiliánka. Je obklopena velkou zahradou, na jejíž jižní hranici protéká Unětický potok. Zděnou patrovou vilu, zasazenou téměř doprostřed zahrady, charakterizuje uměřená kompaktní hmota s vyváženými proporcemi. Plochu fasád kryje hrubá tmavší omítka, ze které vystupují světlejší hladké články. Stejný typ omítky se uplatňuje na štítech a v pásech nad hlavní římsou. Nejhrubší strukturu má omítka, použitá na nárožních bosážích a klenácích lemujících záklenky velkých oken zahradního rizalitu a záklenek vstupu. Jednoduchost a čistotu provedení podtrhuje též rozmístění okenních otvorů a použití členících a výzdobných architektonických prvků. Jednotlivá průčelí člení rizality a pravidelně rozmístěná obdélná jednoduchá okna. Pouze na průčelí orientovaném do ulice (SZ) se v obou podlažích uplatňují sdružená okna. Toto zdvojení opticky doplňuje a vyvažuje rizalit posunutý k S nároží objektu. Hlavní vstup do vily je umístěn v rizalitu JZ bočního průčelí; vede k němu jednoramenné kamenné schodiště o sedmi stupních. Předmětem ochrany je vila čp. 124 a vymezené pozemky.