dům

Řadový zděný patrový dům má jihovýchodní (uliční) průčelí dvouosé. Dolní část fasády ve výši pod parapet přízemního okna chrání novodobý obklad. V levé ose přízemí je vstup do domu, umístěný v hluboké špaletě a přístupný po dvou schodech. Jednokřídlé dveře mají ve střední části tři obdélné, na výšku orientované prosklené výplně nad sebou, o něco větší, ale plná, je i v dolní části. Nad dveřmi je nečleněný prosklený nadsvětlík. V pravé ose přízemí je situováno trojdílné okno. Fasádu člení tři vodorovné linky nad sebou, tvořící pásy. Nacházejí se ve výšce stěny, odpovídající oknu. Stěna kolem otvorů je vpadlá a tvoří tak barevně odlišenou negativní šambránu. Také první patro, oddělené mezipatrovou římsou, člení pásy mezi okny a vně od nich. Zde jsou vodorovné linky čtyři v úrovni oken a nad nimi ještě jedna průběžná. Stejné je i orámování otvorů. V pravé ose je stejné okno jako v přízemí, v levé ose podobné okno, avšak pouze dvoudílné. Stěnu završuje profilovaná hlavní římsa. V přízemí se vlevo od vstupních dveří nachází obdélná, na šířku orientovaná deska z černozelené žuly o rozměrech 30 x 45 cm. Deska nese nápis: "Zde žil spisovatel / Frant. Cajthaml - Liberté / 1908 - 1936". Severozápadní fasáda je bez členění. V přízemí je v levé ose dvoudílné okno, v patře čtyřdílné. Většinu pravé osy zakrývají přístavby – v úrovni přízemí je to zděná protáhlá obdélná přístavba s rovnou střechou, v patře menší přístavba ze svisle kladených prken, s okny a dveřmi v jednotlivých stěnách. Spočívá na střeše přízemní přístavby a má pultovou střechu. Nad touto přístavbou jsou ve stěně domu dvě menší obdélná, na šířku orientovaná okna vedle sebe. Dům má sedlovou střechu.