silniční most

Historický kamenný klenutý most přes říčku Polečnici, přes most vedena komunikace převážně pro pěší směřující k blízkému parkovišti ve směru od města, velmi blízko proti proudu Polečnice se nalézá  novodobý silniční most č. 39 - 009. Na pravém břehu Polečnice se nachází prostý cihelný domek z hrázděného zdiva, který je spojen s tělesem mostu krátkou kamennou zídkou. Jedná se o kamenný klenutý dvouobloukový most se segmentovými oblouky a pilířem na návodní straně. Zaklenuto valenou klenbou, zdivo mostu z lomového kamene, dimenze oblouků z plochého lomového kamene, dolní okraje podpůrných zdí kleneb vyzděny z tesaných kamenných hranolů různých rozměrů, neomítáno. Most již nemá postranní zídky. Koruna je zpevněna betonem a osazena na návodní straně novodobým kovovým rámovým zábradlím s příčkami a staršími betonovými sloupky, v nichž bylo dříve osazeno trubkové zábradlí, které se ještě nachází na straně po proudu. Na návodní straně je situován středový polokruhový pilíř se zaobleným plochým zhlavím s římsou, pilíř je vyzděn z tesaných žulových kvádrů. Přes most je vedena komunikace s živičným povrchem. Dno toku pod mostem je neupravené kamenité; hlavní část toku protéká pod levým obloukem a dno pod pravým obloukem je částečně zanesené nánosy s travním porostem. Na návodní straně jsou k mostu přiléhající kolmé boční strany břehů v úseku až k novému silničnímu mostu č. 39 - 009 vybetonované, na straně po proudu jsou oba břehy přiléhající k mostu vyzděny z tesaného kamene větších rozměrů. Mezi domkem na pravém břehu (domek parc. č. st. 955) a mostem se nachází krátký úsek spojovací kamenné zídky s betonovou korunou. Další krátký úsek spojovací kamenné zídky je na levém břehu na severní straně. Další kamenná zídka s betonovou korunou se nachází v prostoru před mostem na návodní straně a přímo na most kolmo navazuje, jde zřejmě o pozůstatek původních postranních zídek mostu.