měšťanský dům U jelena

Zděný patrový (podsklepený) dům nepravidelného půdorysu (zalomený v hlavním S průčelí), situovaný ve svažitém terénu. Sokl je obložen opracovanými kamennými kvádry. Přízemí zdobí omítková pásová rustika s nárožní armaturou, která se opakuje také ve vymezení středového rizalitu. Rizalit v patře flankují pilastry. Průčelí horizontálně člení profilovaná kordonová a průběžná parapetní římsa v patře a profilovaná korunní římsa. Celkem je hlavní průčelí v přízemí o pěti a v patře o šesti osách. Severovýchodní kratší část průčelí je v přízemí o jedné ose (pravoúhlý vjezd) a v patře o dvou osách, delší SZ část o čtyřech osách v přízemí i patře (dvě osy uprostřed v rizalitu). Vstup do domu je pravoúhlým portálem s kamenným ostěním. Obdélné okenní otvory v přízemí rámují profilované šambrány a v patře profilované šambrány s parapetem vymezeným ozdobnými konzolkami a přímou nadokenní římsou. Střechu kryje břidlicová krytina. V úrovni rizalitu ze střechy vystupuje ozdobný vikýř s okenním otvorem zakončeným půlkruhovým obloukem rámovaným šambránou s vrcholovým klenákem. Vikýř zakončuje profilovaná korunní římsa, která kopíruje tvar okenního otvoru. Po stranách vikýře jsou nízké pilířky s čučkami. Z interiéru stojí za pozornost především středověký sklep, prostor síně v přízemí s barokním schodištěm k místnostem v polopatře, v zadním traktu pozůstatky černé kuchyně, obytné srubové místnosti a malovaných stropů. V roce 1889 došlo ke zvýšení zadního traktu a výměně krovu. Předmětem ochrany je dům čp. 488 a příslušný pozemek.