městský dům

Dům se nachází uprostřed severní fronty zástavby Náměstí Svobody ve Vimperku. Je součástí MPZ Vimperk. Památkově chráněný je pouze dům s bočním křídlem. Dům je orientovaný podélnou fasádou do náměstí. V prodloužení dvora se na severní straně nachází kolna, která není památkově chráněné, je bez památkové ochrany. Ohraničené dvora zdmi, ploty je rovněž bez památkové ochrany. Na pozemek parc.č. 177 se nevztahuje památková ochrana, pouze na dům s bočním křídlem. Patrový řadový dům, zděný omítaný se sedlovou střechou. Jižní fasáda členěná dvojicí mělce vystouplých rizalitů při krajích, v patře čtyřosá. Východní rizalit jednoosý, v přízemí průjezd s hrotitým záklenkem se štukovým okoseným ostěním s ve štuku zdůrazněným lichoběžníkovým klenákem. V patře arkýř na dvou dvoustupňových krakorcích, mezi nimi segmentová klenbička. Nad oknem ve štuku provedený tudorský oblouk. V parapetu okna ve štukovém rámu letopočet MCMV. Kryto polovinou valbové stříšky z glazovaných bobrovek v zelené barvě s polovinami makovic. Nároží rizalitu lemována lisenami s zubořezem. Rizalit ukončen stupňovaným štítem s kruhovým oknem. Stříšky článků kryty pultovými stříškami z glazovaných bobrovek. Střední článek kryt zvonovou stříškou z měděného plechu. V plochách článků půlkruhově zaklenuté vpadlé výplně. Střední část je dvouosá, v přízemí ve východní ose vstup. Vstupní dveře dřevěné dvoukřídlé prosklené s nadsvětlíkem, zaklenuto segmentovým záklenkem. V západní ose čtyřkřídlé okno s příčníkem, rovněž se segmentovým nadpražím. Okna v patře obdélná příčníková, čtyřkřídlá. Nad okny motiv tudorského oblouku jako na arkýři východního rizalitu. Okna lemovaná ze 3/4 výšky šambránami a parapetními římsami. Pod korunní římsou obloučkový vlys. Západní rizalit lemován lisenami s zubořezem stejně jako východní, okna v přízemí stejná jako ve střední části, v patře trojité sdružené okno s potlačenými bočními díly. Nad středním oknem ve štukovém rámci spojeném s šambránou obloučkový motiv vycházející s tudorského oblouku. Rizalit ukončen atikou se zdůrazněnými sloupky. Ve střední části nad půlkruhově zaklenutou nikou stupňovitý štítek. Kryto pultovými stříškami z glazovaných prejzů. V krajních polích atiky vpadlé výplně se segmentovými záklenky a parapetními římsami. Severní průčelí se schodišťovým polygonálním rizalitem bez štukové výzdoby. Rizalit převyšuje úroveň okapu domu o půl podlaží. Střešní krytina betonové tašky. Dvorní křídlo je jednopatrové, v severní části pultová střecha z betonových tašek, jižní s plochou střechou, na níž zřízena střešní terasa.