škola

Klasicistní budova bývalé dívčí, dnes základní školy z konce 19.století, jejímž autorem projektu byl plzeňský architekt V. Schwerdtner. Škola se nachází se v městském parku, východně od historického jádra města, těsně za hranicí městské památkové zóny. Jedná se o třípatrovou budovu, postavenou na obdélném půdorysu se středovým a dvěma nárožními rizality u hlavního jižního průčelí a krátkým středovým křídlem na severní straně budovy, zakryta je valbovou střechou s převýšenou částí nad rizalitem. Hlavní průčelí budovy školy má osm až patnáct okenních os, vstup ve středu vysokým portikem s mohutným profilovaným kladím a eliptickým štítem. Fasády členěny parapetními a kordonovými římsami a pásovými bosážemi a ukončeny bohatě profilovanou korunní římsou. V polokruhových nikách, s pilastry a ttrojúhelným hrontonem v nárožních rizalitech v 1.patře jsou na vysokých soklech osazeny sochy. Okna jsou dřevěné, špaletová, převážně šesti a devítitabulková, v přízemí segmentově zaklenuta se šambránami a plastickými klenáky, okna v 1. a 2.patře jsou přímá, se šambránami, nadokenními římsami se segmentovými a trojúhelnými frontony, ve 2.patře rizalitu ještě dělené pilastry a v 1.patře mají balustrádovou parapetní výplň. Rizalit vrcholí zděným střešním vikýřem s kruhovým okénkem a zdobnými bočními křidélky.