spořitelna

Novodobá budova bývalé Městské spořitelny, dnes Komerční banky, stojí v záp. třetině jižní strany Husova nám. v sousedství neorenesančního rohového objektu pošty čp. 21. Velká moderní stavba, protažená hluboko do dvora, zaujímá parcely dvou zbořených domů čp. 22 a 23. Budova skeletové železobetonové konstrukce tvoří složitou srostlici tří odlišných stavebně i provozně propojených bloků, výškově diferencovaných. Všechny části vznikly v jediné stavební etapě podle jednotného projektu arch. Libry. Přední část obdélného půdorysu, orientovaná delší osou paralelně s frontou náměstí ve směru Z-V, je dvoupatrová s nízkou podkrovní vestavbou. Na přední blok kolmo navazuje směrem k J dlouhé obdélné dvorní křídlo, dosahující výšky pouze zvýšeného přízemí. Dvorní křídlo se přibližně uoristřed své délky zužuje čtvrtkruhově zaobleným ústupkem. Spořitelna je vzadu ve dvoře zakončena dvoupatrovou administrativní, dnes převážně obytnou stavbou. Všechny díly budovy jsou podsklepeny. Hlavní sev. průčelí, obrácené do náměstí, je celé obloženo tmavošedými leštěnými mramorovými deskami. Těžká reprezentativní průčelní stěna má zřejmě iluzivně vzbuzovat falešný dojem solidnosti, korektonosti a důvěryhodnosti peněžního ústavu. Pětiosá fasáda je horizontálně členěna průběžnou pásovou římsou hranolového tvaru mezi přízemím a prvním patrem a silně předstupující také hranolovou neprofilovanou hlavní římsou. Po stranách rámují plochu průčelí výrazné vertikály hranolových polopilířů, stoupajících poněkud nad linii korunní římsy. Na vrcholech pilířů jsou osazeny dvě zřejmě kamenné alegorické sochy od Josefa Fojtíka (pravděpodobně alegorie Spořivosti a Hospodárnosti). V přízemí v střední ose se otevírá široký zahloubený výklenek se zapuštěným vchodem a vloženým krátkým schodištěm, vyrovnávajícím asi metrový výškový rozdíl mezi přízemím a úrovní chodníku. Po obou stranách vchodu, vymezeného mírně předstupujícími hladkými pilíři, se táhnou horizontálně téměř spojité pásy oken, rozdělené jen úzkými meziokenními pilířky na každé straně do tří částí. Velká šířkově obdélná okna v horních podlažích, lemovaná úzkými rámy vystupujícími z roviny fasády, jsou dělena vnitřními dřevěnými lištami do šesti čtvercových tabulek. Ostatní průčelí spořitelny, obrácená do dvora, jsou omítnuta novými hladkými lomeně bílými a velmi světle šedými omítkami, zřejmě průmyslově připravenými. Fasády jsou pročleněny velkými šířkově obdélnými troj- a čtyřkřídlými okny. Na vých. straně středního přízemního křídla se okna spojují v dlouhé horizontální pásy, vyplňující velkou část plochy fasády. Zajímavý prvek se uplatňuje na vých. průčelí zadní dvoupatrové budovy. Dva nevelké pravoúhlé vchody jsou kryty plochou segmentově zaoblenou stříškou, nesenou dvojicí oblých hladkých nečleněných sloupů. Jednotlivé díly objektu, výškově odlišené, mají samostatné plechem kryté střechy. Přední do náměstí orientované křídlo má nízkou sedlovou střechu, střední kolmo navazující přízemní křídlo má střechu stejného tvaru, zadní dvoupatrový blok ve dvoře je završen valbovou střechou. Předmětem ochrany je budova bývalé Městské spořitelny na vymezeném pozemku.