restaurace Nebozízek

Původně pozdně barokní, klasicistně upravená budova, využívaná jako populární výletní hostinec v Petřínských sadech, byla po dlouhodobém zanedbávání v 60.- 80. letech 20. stol. při rekonstrukci podle plánů arch. V. Girsy v l. 1984-85 znovu postavena s částečným využitím původního zdiva jako variace původní podoby budovy. Většina originálních detailů (klenby, okna, dveře, krov ad.) byla nahrazena kopiemi. V r. 1994 vznikl ještě nový prosklený objekt (jižně od hl. budovy). Volně stojící obdélná jednopatrová budova o jedenácti osách spočívá na terase ve svahu Petřína, její střední zvýšenou tříosou část zvýrazňuje dvouramenné venkovní schodiště, vedoucí ke vstupu ve zvýšeném přízemí, a velká půlkruhově zakončená okna v 1. p. Sokl budovy člení pásová rustika, přízemí odděluje kordon, 1. p. rytmizují liseny. V přízemí i v 1. p. se střídají obdélná a půlkruhově ukončená okna v kamenných ostěních s lištou. Všechny tyto články jsou novodobé, stejně tak schodiště za budovou v úrovni 1. p a úprava interiérů (salonek 1. p. se štukovým zrcadlem). Budovu doplňuje novodobá prosklená budova kavárny a architektonizovaná terasa.