dům U Knoflíčků

Dům na renesančních základech, přestavěný vrcholně barokně snad K. I. Dientzenhoferem po r. 1727. K domu patřící novější křídlo při ulici bylo vybudováno v r. 1828. Barokní dům má fasádu z 30. let 18. stol., v přízemí členěnou vodorovným pásováním, oblomenou piedestaly lisenových rámců, které rytmizují 1. p. Okna doplňují barokní šambrány s vykrojenými uchy a klenáčky, spočívají na podokenní římse, která leží na nezdobené parapetní výplni. V překladu se výrazně uplatňuje klenák. Bohatě profilovaná římsa odděluje mansardovou střechu, v níž jsou osazeny tři vikýře, z nichž dvouosý střední ukončuje výrazná barokně komponovaná římsa. Také fasáda schodišťového křídla má stejné barokní členění, navazující budova má již střídmou fasádu.Při vybudování lanové dráhy byla západní část barokního objektu v přízemí přeřešena. Klas. křídlo - v přízemí, odděleném pouze průběžnou podokenní římsou, ve středovém risalitu tři polokruhové krámcové vstupy. V kvadratické rustice jsou vyznačeny závěrové klenáky, otvory jsou opatřeny dveřnicemi. Zachovaly se tu klasicistní dveře. Krov velkého rozponu je u barokního objektu mansardového typu, konstrukčně jej tvoří ležatá stolice s vyřezávanými vzpěrami. V domě byl umístěn vinný lis.