lesní úřad

Bývalý schwarzenberský lesní úřad je tvořen hlavní budovou čp. 139, na níž navazuje na západě užší boční křídlo čp. 108 s nižší úrovní hřebene střechy (čp. 108 navržené k památkové ochraně ovšem nebylo prohlášeno za kulturní památku). Hlavní budova býv. schwarzenberské lesní správy čp. 139 na obdélném půdorysu je dvoupatrová, s valbovou střechou se zhoupnutím. Střecha, krytá bobrovkami, je osazena původními vysokými zděnými omítanými, v horní části profilovanými komínovými tělesy a několika malými vikýřky se sedlovou stříškou. Fasáda budovy je bohatě plasticky členěna s výjimkou severní fasády, která je hladká bez členících prvků. Ty byly zřejmě odstraněny ve 20. století. Přízemí je pojednáno do úrovně kordonové římsy pásovou rustikou; nároží jsou v celé výšce bosována. Hlavní průčelí budovy, orientované na jih ke komunikaci, má deset okenních os. Střední část průčelí je v ploše pojednána kvádrováním a završena atikovým stupňovým štítkem, pohledově vynášeným dvěma zkosenými pilastry s patkou a hlavicí. V centru štítku je pod svislým obdélným dekorativním otvorem umístěn kruhový medailon s vystupující hlavou laně, upomínající na funkci budovy. Většina okenních otvorů domu má dosud dochováno dekorativní orámování. Jedná se o obdélné šambrány s ušima a naznačeným svazčitým klenákem; u oken v prvním patře nasedá na šambrány segmentová nadokenní římsa. Vstupy do haly a síňky, situované protilehle na západní a na východní straně budovy, mají dochované kamenné ostění s nadpražním světlíkem.