předměstský dům

Dům ležící na skále nad hlavní silnicí vedoucí od Č. Budějovic (za posledním kruhovým objezdem). Na zámek směřuje jihovýchodní fasádou. Fasáda je hladká jen na pravé části jihozápadní strany je zčásti roubená. Střecha nad roubenou částí je sedlová a na jihozápadní straně zvalbená. Zbylá část domu je zakryta střechou pultovou. Do krovu na SZ straně vstupuje část skály. Vstup do patra je pomocí vnějšího zastřešeného schodiště umístěného vlevo od domu. Vstup do přízemí je skrz novodobé zádveří předstupující před líc domu. Okna v přízemí jsou zdobena štukovou šambránou. Levá (SZ) strana objektů od původního domu je novodobá, stará cca 30 let. Kolna (vlevo od domu na Z straně) byla podle katastrální mapy dříve menší, ale vyšší než teď, tomu nasvědčuje zbytek pozůstalého ukončení střechy.