činžovní dům U Řetězového mostu

Nárožní třípatrový dům vytvářející část křižovatky Újezd, má delší sev. průčelí do Vítězné ul., kratším záp. se obrací na Újezd. Třetí jednotraktové dvorní křídlo (zhruba z pol. 19. stol.), asi na místě kovářských dílen, zaujímá prostor mezi ul. Vítěznou a býv. Hladovou zdí. Dvůr uzavírá přízemní přístavek garáží. Sev. křídlem vede osový průjezd s dvoukřídlými výplňovými vraty, zbytek přízemí člení výkladní skříně. Fasáda je opatřena třinácti okenními osami, okna v plochých šambránách rámovaných lištami dosedají na průběžné parapetní římsy a jsou zakončena přímými nadokenními římsami. Členění doplňují profilované kordonové římsy a římsa korunní. Záp. průčelí je řešeno obdobně, rozdílná je šíře devíti okenních os. Dvorní průčelí překrývají u hl. křídel pavlače na konsolách, se zábradlím z litinových prutů. Průčelí garáží, býv. vozovou kůlnu, členily tři klasicistní toskánské polosloupy (zůstal již jen jeden) na vysokém soklu, s hladkým dříkem s entazí. V nároží je osazena pamětní deska s bustou Joachima Barrande od Karla Lidického z r. 1969. Sklepy jsou pouze pod hl. křídly, vždy s valenou eliptickou klenbou, kterou prolamují okenní niky se segmentovými záklenky. Pod okny podél celé již. zdi probíhá kamenný žlab z doby, kdy sklepy ještě sloužily jako konírny. Již. a záp. zeď jsou z lomového kamene, vyzděného patrně na základech gotického hradebního systému. Křídla do ulic jsou dvoutraktová, průjezd z Vítězné ul. je zaklenut neckově. Vlevo jsou prostory zaklenuté plackami se segmentovými čely. Vpravo od průjezdu mají místnosti obdobné klenby, pouze v rohové místnosti je plochý strop s fabionem. V zadním traktu navazuje tříramenné schodiště s kazetami ve stoupajících i rovných stropech; dochovaly se kované železné mříže ornamentálně řešené v okenních nikách na mezipodestě. V patrech jsou místnosti s trámovým stropem. V 1. p. se zachovala místnost s malovaným stropem, rozděleným na tři pole se středním čtvercovým a vepsaným kruhem. V plochách se uplatňuje ornamentální malba s motivem akantových rozvilin; snad právě v této místnosti J. Barrande pobýval.