dům U (Černého) kříže

Dům původem asi renesanční, přestavěný a zvýšený v baroku, upravený klasicistně a novodobě. Někdy kol. r. 1760 došlo k nákladné přestavbě a nové výstavbě, jak tomu nasvědčují téměř všechny dochované klenby a štuková výzdoba stropů v patrech. Současně zřejmě bylo nahrazeno i zadní dvorní křídlo, souběžné s hl. budovou. U tohoto křídla byla r. 1819 zřízena pavlač, přístupná novým vnějším schodištěm. Klasicistní úprava hl. budovy vytvořila nové průčelí a zasáhla do schodiště v obou patrech. V l. 1993-95 byl objekt přestavěn na hotel s restaurací v přízemí a vinárnou v suterénu, havarijní dvorní křídlo nahradila novostavba. Obnovené klasicistní průčelí bylo řešeno symetricky. Přízemí pokrývá pásová rustika, která se nad segmenty bočních otvorů zalamuje, nad hl. vstup v pravoúhlém kamenném ostění byla zavěšena novodobá markýza, která svým sedlem kopíruje nízký nadpražní štít, podložený dvojicí konsol. Vchod uzavírají obnovené výplňové dveře. Okna pater rámují jednoduché šambrány, doplněné v 1. p. přímými nadokenními římsami a zvýrazněné plochými parapety. Uprostřed mezi okny 1. p. se nalézalo domovní znamení - ploše pojatý latinský kříž s vykrojenými konci ramen. Hlavní římsu sleduje řada novodobých střešních vikýřů. Pavlačové zábradlí na dvorní straně tvořily v 1. p. profilované litinové tyče. Při rekonstrukci 1993-95 byl původní dvorek zastřešen v úrovni stropu přízemí a nový dvorek většího rozměru vzniknul na této střeše.