socha sv. Jana Nepomuckého

Pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého v životní velikosti stojí na hranolovém podstavci. Čtvercová podnož podstavce se skládá ze dvou kamenných stupňů, na kterou dosedá poměrně masivní třístupňový sokl, který se postupně zužuje. Strany navazujícího dříku jsou zdobeny rytými obdélnými zrcadly s vykrojenými rohy. V jednom z těchto zrcadel se ve fragmentech dochoval erb náležící pravděpodobně šlechtickému rodu Schützů z Leopoldsheimu. Na protilehlé stěně dříku jsou patrné pozůstatky rytého nápisu a polychromie. Ostatní dvě stěny dříku jsou hladké s viditelnými restaurátorskými zásahy, rovněž s dochovanými zbytky polychromie. Dřík zakončuje výrazná římsová hlavice. Na ní je osazen vlastní hranolový sokl sochy. Světec je zobrazen v kontrapostu, váha jeho těla spočívá na pravé noze. Pohyb se omezuje na mírné vytočení levé nohy do strany a její ohnutí v koleni, jehož tvar výrazně vystupuje pod rouchem. Ikonografie sochy je tradiční. Sv. Jan drží v pravé ruce před tělem v diagonální poloze velký kříž s korpusem ukřižovaného Krista. Levá ruka podpírá dolní partii kříže a zároveň svírá palmovou ratolest. Domodelovaná (nová) hlava se sklání ke kříži. Na hlavě má světec posazen biret. Socha je oděna do tradičního oděvu kanovníka, který tvoří klerika a rocheta s krajkově zdobeným lemem. Ramena má kryta almucí. Draperie šatu je pročleněna paralelními záhyby, kopírujícími postoj v kontrapostu. Předmětem památkové ochrany je socha sv. Jana Nepomuckého na pozemku parc. č. p. 1796/1 (pozemek bez ochrany).