síňová kaple Panny Marie

Kaple se nachází v lese Dubík u cesty do Kladného. Je postavena na uměle navršené terase, podepřené na okrajích ve svahu zídkou z kamene kladeného na sucho. Před průčelím kaple je chodníček vydlážděný rostlým kamenem. Kaple je zděná, omítaná, prostorová, na obdélném půdorysu o rozměrech cca 4,3m x 5m. Čelní stěna s pilastry na rozích, obdélný dveřní otvor rámován po stranách dvěma dvojicemi toskánských sloupů, jež společně s pilastry nesou kladí. Architráv s 3 odstupy v líci je iónského typu, vlys zjednodušený dórský, klasicky dělená (iónská) sima, římsa značně vyložená, krytá bobrovkami. Vstup do kaple uzavřen dvoukřídlou empírovou kovanou mříží z doby vzniku kaple, dodatečně doplněnou ve spodní části šablonami z plechu a v horní části novodobou strojní mřížkou z plechu. Zachovány původní terče i závěsy. Ostatní tři stěny kaple členěny pilastry, v obou bočních stěnách okenní otvor se segmentovým záklenkem. Původní mříže v okenních otvorech jsou rovné s diagonálním křižováním prutů průnikem, opět jsou doplněny novodobou mřížkou stejného typu jako u mříže vstupu do kaple. Výplně okenních otvorů novější. Střecha valbová, krytá bobrovkami. Na čelní straně kaple štítový nástavec – tabulový s křídly, členěný plastickými pilastry a římsou, jež nese segmentový fronton. V segmentu reliéfní štuková výzdoba – stuha a girlanda. Dvě terakotové dekorativní vázy umístěny po stranách křídel, třetí váza na vrcholu frontonu – s kovaným křížem a litinovou drobnou plastikou korpusu Ukřižovaného Krista.