venkovský dům

Dům čp. 20 stojí asi v polovině délky jižní strany návsi jako řadový objekt mezi domem čp. 19 (rodný dům Václava Beneše Třebízského) na záp. straně a značně předstupujícím novějším velkým domem čp. 78 na východě. Jednopatrový dům obdélného půdorysu, okapově orientovaný do návsi, je završen asymetrickou sedlovou střechou krytou starými dožívajícími pálenými taškami bobrovkami. Zdivo domu je zčásti kamenné, ve velké míře je použito i nepálených vepřovic. Severní, do návsi orientované dvouosé průčelí má v přízemí i patře obdélná okna bez šambrán s tradičním tabulkovým dělením a pravoúhlý vchod s novějšími dvoukřídlými asymetrickými dveřmi rámové konstrukce. Fasáda je hladká, bez tektonických i dekorativních prvků, krytá vápennou lomeně bílou omítkou. Pod odpadlou novou omítkou na sev. straně je patrná starší vrstva v odstínu světlého okru a světlé zeleně. Zadní dvorní strana má v přízemí dva vylámané otvory po dveřích s trámovým překladem, v patře dvoje novodobé dveře. K nádvorní straně přiléhal zděný perón se schodištěm. Po jeho odstranění zůstala jizva ve stěně. Předmětem ochrany je: dům čp. 20 a k němu náležející pozemek.