dům U Červeného kříže

Jednopatrový čtyřkřídlý dům se zahradou se dočkal velké přestavby po r. 1761, kdy byl přestavět do podoby miniaturního pozdně barokního paláce s malým vnitřním nádvořím a s náznakem zahradní loggie. V r. 1921 bylo do zahrady vestavěno nové jednopatrové obytné křídlo. Jednopatrové symetrické průčelí dělí pilastry na tři části. Uprostřed středního dílu byl osazen portál se segmentovým záklenkem a dubovými dveřmi, doprovázený v bocích vykrajovanými štukovými výplněmi a okny s olištovanými šambránami s uchy a klenáčky. Dvouosé boční díly přízemí, pokryté pásovou rustikou, obsahují okna s jednoduchými šambránami. Patro nad kordonovou římsou naopak člení bohaté šambrány s klenáky a štukovými výplněmi parapetů, meziokenní pilíře zdobí vykrajované ploché štukové motivy, doplněné uprostřed terčíky. Průčelí vnitřního nádvoří zůstalo poměrně prosté s pavlačí s jednoduchým barokním zábradlím, nad chodbičkou se v zasklené nice nalézá socha sv. Jana Nep. Průčelí do býv. zahrady mezi dvěma rizality zdobí zvlněný obrys středního dílu, bývalá loggie byla zčásti zazděná. Dům byl na počátku 21.stol. v havarijním stavu, proto rekonstrukce 2002-3 znamenala značnou novostavbu - repliku původní hmoty. Fasáda zůstala zachována spolu s některými částmi dispozice. Sedlovou konstrukci krovu nahradila novodobá manzardová. Ve dvoře vznikla šestipatrová novostavba.