kaple sv. Václava

Kaple sv. Václava nad pramenem je situována v okrajové Z části města Jílové zvané V Lázních, ve svažitém terénu. Zděnou omítnutou stavbu obdélného půdorysu s vpadlými zaoblenými rohy člení sokl (z V strany se zvýšeným suterénem), soklová římsa (na straně se zvýšeným suterénem pásová římsa) s neomítnutým pískovcovým obložením a fabionová korunní římsa. Do suterénu k prameni se vchází z V podélného průčelí pravoúhlým portálem s pískovcovým ostěním (k portálu vede kamenné schodiště). Hlavní vstup do kaple (v ose J průčelí) je pravoúhlým pískovcovým portálem s lištou, ušima, kapkami a vrcholovým klenákem. K portálu vede jednoramenné kamenné schodiště s nízkými zídkami. V ose nad vstupem je prolomen kruhový otvor, nad kterým ve štítu vyniká čtvercový otvor v oválné špaletě. Okenní otvor v obou postranních průčelích je završen segmentovým obloukem. Zvalbenou sedlovou střechu kaple kryjí bobrovky. Na S straně střechy vystupuje oplechovaná polygonální vížka s jehlancovou stříškou s makovicí a latinským křížkem. Trojúhelný štít vrcholí kamenným soklíkem s ozdobným kovovým latinským křížkem. Suterén s nádržkou pro pramen je sklenut valenou klenbou, samotný přízemní prostor kaple je plochostropý s profilovanou průběžnou římsou (v úrovni nad okenními otvory). Předmětem ochrany je kaple sv. Václava a vymezené pozemky.