městský dům Ohrada

Nárožní dvoupatrový dům se schodišťovou věží pod nízkou stanovou střechou vznikl patrně postupně jako raně barokní novostavba ve 2. pol. 17. stol. jako majetek Strahovského kláštera. Špatný stavební stav domu v 1. pol. 19. stol. vedl k radikální vnitřní přestavbě podle plánů stav. V. Dudy z r. 1844. Ze staršího objektu zůstaly pouze obvodové zdi nad kosodélným půdorysem nárožního domu, v jeho obvodu pak je poněkud starší jen valená klenba v přízemí, sklep a přilehlá schodišťová věž. Do přízemí byly vloženy nové příčné zdi a nad ním zřízeny v obou patrech nové byty. V l. 1927 a 1930 byl v podkroví zřízen ateliér, později provedeny jen menší úpravy a modernizace bytových jednotek. Vnější průčelí člení pouze tři úrovně okenních otvorů, rámovaných odsazenými pásy. Do Besední ul. je orientován prostý obdélný vstup a nad hl. římsou orámován trojúhelný štít, na který navazuje věžová nástavba schodiště. Schodiště je vřetenové, podklenuté segmenty s mezipodestou pod dvěma mělkými křížovými klenbičkami. V patrech ústí na schodiště pavlačové podesty, podložené profilovanými konsolami. V podkrovní ateliéru pracoval sochař Vilém Arnolt.