dům Ve Mlejnku a Huťský mlýn

Renesanční dům byl v r.1642 přikoupen jako obydlí mlynáře k mlýnu čp. 449/III. V r. 1789 byl dům nákladněji upraven. Patrně tehdy bylo 1. p. přestavěno a doplněno přístavbou, opět odstraněnou v r. 1947. Tenkrát byl objekt zřejmě přeměněn na nájemní dům se třemi chudinskými byty v patře. Další úpravy se ve 2. pol. 19. stol. dotkly schodiště. Podle plánu stav. Františka Zlocha bylo ve dvoře domu při zdi sousedního čp. 447/III postaveno v r. 1895 dvoupatrové skladiště, dodatečně přeměněné na byty. Patrový čtyřosý dům téměř čtvercového půdorysu kryje zvalbená střecha. Okna a vchod rámují jednoduché šambrány, podlaží od sebe odděluje plochá kordonová římsa a průčelí ukončuje jednoduchá římsa. Nad druhou okenní osou přerušuje kordon oválný medailon. Nádvorní průčelí je obdobně prosté. Dispozičně se stavba projevuje jako dvoutrakt, s dvouramenným schodištěm do patra. Dvorní křídlo má jednoduchou jednotraktovou dispozici, je třípodlažní s fasádou z r. 1895.