městský dům "Brdský památník"

Velký řadový dvoupatrový částečně podsklepený dům "Brdského památníku" úhlové dvoukřídlové dispozice v půdorysném tvaru písmena L stojí v SV. frontě zástavby náměstí. Hlavní křídlo domu obdélného půdorysu je orientováno podélnou stranou k JZ. do náměstí, zadní dlouhé poměrně úzké dvorní křídlo navazuje v pravém úhlu k SV. Zdivo předního starého křídla je smíšené, dvorní křídlo je zděno z cihel. Nové vápenné hladké omítky na dvorních průčelích jsou tónovány lomeně bílým odstínem, plastické články jsou světle okrové, na hlavním průčelí jsou dosud nedokončené omítky v přírodní barvě, které by měly být olíčeny terakotovou červení. Vnitřní dispoziční uspořádání je příčně trojtraktové se středním širokým segmentově sklenutým průjezdem, v jehož zadní části nalevo navazuje kamenné přímočaré dvouramenné schodiště do horních poschodí. Všechny prostory jsou plochostropé, kromě segmentem překlenuté místnosti v již. části křídla. Také sklep pod sev. polovinou domu má segmentovou valenou cihelnou klenbu. Kolmo napojené dvorní křídlo tvoří podélný dvoutrakt s úzkou průběžnou chodbou při sev. obvodové zdi. Místnosti v obou horních patrech, zčásti nově přepažené, jsou plochostropé. Exteriér budovy má úpravu z doby nejpozdnějšího klasicismu. Hlavní, do náměstí obrácené sedmiosé průčelí, na rozích rámované v celé výši budovy štukovou kvádrovou rustikou, je horizontálně pročleněno průběžnými profilovanými kordónovými římsami a výrazně vystupující římsou korunní. Plocha fasády v přízemí je členěna pásovou štukovou rustikou. Obdélná okna jsou orámována plochými šambránami s kusými podokenními římsami hranolového průřezu, pod okny prochází společná plochá neprofilovaná parapetní římsa. Nepůvodní dvoukřídlové okenní výplně, členěné ve tvaru písmena T, nahradily stará osmitabulková okna.Ve střední ose se otevírá široký segmentově završený vjezd v hladce otesaném žulovém ostění se šikmo předstupujícími odraznými patníky, jež tvoří zároveň sokly monolitických stojin. Dvoukřídlová vrata se středními dvířky pro chodce svlakové konstrukce jsou na lícové straně tvořena výplněmi s klasicistními ornamenty radiálně skládaných sluncí. Zadní dvorní průčelí je čtyřosé, okna mají hladké štukové neúplné šambrány (jejich parapetní základna chybí). Ve čtvrté ose je segmentově sklenutý vjezd, opažený zcela shodně tvarovaným ostěním jako vjezd na hlavním průčelí. Plocha fasády je přepásána mezipatrovými hranolovými dole šikmo zkosenými římsami. Kolmo navazující dvorní křídlo o deseti okenních osách, rovněž dvoupatrové, je zcela nečleněné. K dvornímu křídlu se připojuje užší nižší zcela nový a bezvýznamný dvouosý přístavek. Střechy jsou sedlové, kryté novými dvojitými bobrovkami, střecha nad dvorním křídlem je na sev. straně ukončena valbou. K domu náleží přibližně obdélný dvůr, zčásti travnatý, směrem k S k ulici Příkopy uzavřený krátkou ohradní zdí s nově přezděnou pilířovou branou.