Dusíkovo divadlo

Rozsáhlý patrový nárožní objekt se nachází V od náměstí. Objekt sestává ze dvou hlavních hmot: vlastní budovy divadla na J straně do Dusíkovy ulice a na S straně do Masarykovy ulice objektu s příslušenstvím. Obě části jsou kryty soustavou nízkých valbových (taškových) a plochých střech. Fasády divadla jsou členěny pravidelně rytmizovanými polygonálními polosloupy, končícími nad korunní římsou ve formě pylonů členících atikovou zeď. Pravá vyšší část se vstupem je ve středu zvýrazněna mělkým trojosým rizalitem, na jehož středu je v patře umístěna obdélná pamětní deska s figurálním reliéfem a nápisem J. L.DUSÍK 1760-1812. Fasády jsou úsporně zdobeny štukem. Okna v patře jsou umístěna v 5+1 lichých osách vždy po dvou nad dveřmi. V levé části jsou obdélná, v pravé jsou zakončena obloukem. Hlavní vstup je lemován štukem. Boční část budovy je řešena zcela odlišně. Fasády jsou členěny výraznými patrovými a parapetními římsami a v přízemí i pilastry. Obdélná okna jsou umístěna ve 1+3 osách podobně jako na budově divadla (větší v přízemí, dvě nad ním v patře). V nároží odsazeném od křižovatky je umístěn vstup krytý přesahující římsou. Zadní S část objektu má symetrické pětiosé průčelí zvýrazněné ve středu mělkým trojosým rizalitem, členěným pilastry. Vstup ve středu průčelí i okna jsou obdélná. Předmětem ochrany je Dusíkovo divadlo čp. 194 (včetně opony) na pozemku st.p.466.