pomník Československo - sovětsko - polského přátelství

Pomník Přátelství je umístěný na okraji parkově upravené plochy mezi Tyršovým domem a Poštou. Okolí pomníku je architektonicky upravené - nízké zídky z režného zdiva rámují široké čtyřstupňové schodiště, které vede směrem do parku. Na horním stupni je umístěný pomník. Pomník tvoří pískovcový podstavec elipsovitého půdorysu, na němž je umístěná plaketa (plastový odlitek) - sochy ohraničené rámem, téměř čtvercového tvaru. Motiv plakety zachycuje postavy československého partyzána a sovětského a polského vojáka, kteří si podávají ruce. Nápis na spodním okraji plakety: Na věčnou paměť hrdinným vojákům II. polské armády/a jejího velitele Karla Swierczenského/kteří po boku sovětské armády přispěli k osvobození/Československa a zakončili svou bojovou cestu v Mělníku/10. května 1945 Předmětem ochrany je pomník Přátelství se svými částmi (pomník, schodiště, přilehlé zídky) a předmětný pozemek.