hřbitov

Lánský hřbitov je situován při severním okraji obce za silnicí na katastrálním území Vašírov. Nevelký zcela typický a ničím nápadný vesnický hřbitov obdélného půdorysu o rozměrech cca 70 x 45 m je obehnán po obvodu ohradní zdí, jejíž struktura (pravděpodobně smíšený, převážně cihelný materiál) není pod novými vápennými omítkami patrná. Omítky jsou z vnější strany hřbitova olíčeny bílým nátěrem lomeným jemně zeleným odstínem, vnitřní strana je netónovaná v přírodní světlešedé pískové barvě. Korunu zdi, vysoké v průměru cca 2 m, kryjí nové keramické kachle, zčásti starší cihelné topinky. Na jižní straně směrem k silnici je zeď v ose přerušena trojdílnou pilířovou branou se širokým středním vjezdem a dvěma užšími postranními vchody pro pěší. Nová dvoukřídlá mřížová kovaná vrata středního vjezdu jsou tvořena z pravoúhle provlékaných hranolových profilů. Terén hřbitovního pole se velmi mírně svažuje od jihu k severu a úměrně s jeho klesáním se stupňovitě mění výška zdi. Kompozice hřbitova je zcela tradiční, podélnou osu od vstupní brány ve směru jih-sever tvoří široká cesta, na niž kolmo navazují úzké stezky mezi hroby. Hroby jsou uspořádány v poměrně pravidelných šesti paralelních řadách po obou stranách centrální cesty. Hlavní cesta je zakončena na severní straně přízemním hřbitovním domkem s márnicí. Domek obdélného půdorysu, završený sedlovou střechou s novými drážkovkami, je omítnut novou hladkou štukovou omítkou se stejným zelenkavým nátěrem jako ohradní zeď hřbitova. Na jižní straně je prolomen pravoúhlý vchod a dvě obdélná okna. Uprostřed podélné cesty vyrůstá mohutný listnatý strom, několik vzrostlých listnáčů stojí při obvodu pole. Náhrobky jsou vesměs nové, tradiční málo zajímavé formy - převažují jehlancové nebo hranolové tvary z leštěné žuly nebo, výjimečně, mramoru. Dochovalo se však několik prostých litinových křížů z 2. poloviny 19. a počátku 20. století, mezi nimiž vyniká pozoruhodně krásný litinový kříž, v ploše zdobený bohatým nízkým ornamentálním reliéfem, postavený v jihovýchodním sektoru sektoru hřbitova s nápisem: Hier ruht Henry Stone Fürstlicher Fürstenbergischer Stallmeister, geb. 6. Februar 1815, gest. 31. August 1870 (dnes náhrobek rodiny Kellnerovy). Na hrobě původně rodiny Kotíkovy, dnes rodiny Konopáskovy po pravé straně střední cesty stojí vcelku konvenční socha anděla smrti z jemnozrnného pískovce asi z r. 1889 (datum prvního pohřbu). V severovýchodní části hřbitova při ohradní zdi je položena zcela prostá hrobka Masarykovy rodiny. Široký obdélný, travou porostlý pás země, lemovaný po obvodu písčitými pěšinkami, je obehnán nízkým dřevěným plaňkovým plůtkem. V čele hrobky na východě jsou do země zapuštěny čtyři nízké žulové jednoduché neprofilované kvádry s připevněnými bronzovými tabulkami se jmény a daty pohřbených. Zleva: Ch.G.Masaryková 28.XI.1850. 13.5.1923 // T.G.Masaryk 7.III.1850. 14.IX.1937 // Jan Masaryk 14.IX.1886. 10.3.1948 // A.G. Masaryková 3.V.1879. 29.XI.1966. Po obou stranách hrobky vyrůstají dvě malé ošetřované lipky. Hřbitov byl v poslední čtvrtině 20. století rozšířen k východu o plochu asi 25 m širokou, ohraničenou stejně olíčenou ohradní zdí jako původní zeď. Zeď mezi starým a novým hřbitovem byla v již. polovině rozebrána a byla ponechána jen její dolní část ve funkci tarasní opěrné zídky, neboť úroveň terénu starého hřbitova je o cca 0,5 m výše proti hřbitovu novému. Nový hřbitov, zaplněný jen v malé části, je osázen tujemi a borovicemi, uprostřed je malý, tujemi obklopený palouček, asi rozptylová louka. Nový hřbitov se samostatným architektonicky neupraveným vjezdem od jihu, uzavřeným dvoukřídlými mřížovými vraty, není součástí kulturní památky.