předměstský dům

Měšťanský dům, situovaný ve výrazně členitém terénu Krásného údolí, je přízemní objekt. Pohledově exponované jihovýchodní štítové průčelí je dvouosé; fabionová korunní římsa odděluje volutový štít s trojúhelným frontonem a čučkem na vrcholu od dolní partie domu. Dvoukřídlá okna jsou osazena v líci fasády. Ve štítu, mezi dvěma čtyřtabulkovými okny, je obdélné pole lemované plastickým, ve štuku provedeným páskem. Povrch obdélného pole je destruovaný na cihelný podklad. Profilované římsy štítu jsou vytažené s použitím tvarovek. Hladká jihozápadní fasáda domu (v půdorysu mírně zalomená) je šestiosá, s rozvržením okenních otvorů v intervalu 2-2-2; dvoukřídlá okna jsou osazena v líci fasády. K jz. nároží přiléhá branka s jednokřídlými svlakovými dveřmi (s vodorovnými svlaky) s vnějším rámovým pokryvem, které jsou osazené v dřevěné zárubni. Dveře jsou opatřené krabicovým zámkem Severozápadní fasáda má v cihelném štítu - na střední ose - prolomený okenní otvor. V úrovni paty štítu je torso dřevěné pultové stříšky, která probíhá přes celou šíři fasády. Severovýchodní fasáda je trojosá bez dalších architektonických prvků (cca v polovině délky průčelí se půdorysná linie průčelí zalamuje a západněji situovaná část mírně předstupuje). Nejblíže sv. nároží domu je dveřní otvor s novými zčásti prosklenými dveřmi. Vpravo od dveří je atypické jednokřídlé okno se segmentovým záklenkem a závěsy s kulovým ukončením. Vpravo od okna jsou u země plechová dvířka k průlezní části komínu. Blíže sz. nároží je v líci osazené dvoukřídlé okno s pravoúhlými závěsy upevněnými na dvoudílných hácích, fixovaných v dřevěném ostění. V ploše mezi zmiňovanými okenními otvory je zhruba 150 cm nad úrovní dvorku otvor umožňující přístup na půdu (cca v třetině délky průčelí od sz. nároží). Hřeben sedlové střechy, která přístup kryje, vybíhá těsně pod úrovní hřebene sedlové střechy domu. Štít je bedněný z prken s lištami; svlakové dveře jsou jednokřídlé. Zastřešení otvoru na půdu i střechu domu kryjí eternitové šablony. Vyzděné těleso komínu nevystupuje nad úroveň hřebene střechy; ten výrazně převyšuje nastavená litinová roura. Interiér domu je přístupný dveřmi u sv. nároží dvorního průčelí.