ohradní zeď tzv. Nového hřbitova

Hřbitov se nachází na východním okraji Hořovic, ve Velké Vísce. Je situován JV od zámku a severně od lesoparku Dražovka, na hranici intravilánu. Jedná se o rozsáhlý celek, jehož jednotlivé části se od sebe výrazně odlišují. Nejstarší a nejrozsáhlejší část hřbitova s již chráněnou hrobkou hrabat z Vrbna a s více kvalitními litinovými náhrobky zaujímá centrální část. Východně od ní stojí na samostatné, zdí vymezené ploše hrobka rodu Hanavských. Za ní východním směrem pokračuje nový hřbitov. Hřbitovní zeď z roku 1891 se nachází v jeho západní části. Na západě na ni dále navazuje urnový háj. Zeď má půdorys blízký čtverci a je vystavěna z kvalitních cihel, dekorativní články jsou pískovcové. Stěny jsou symetricky členěny dominantním objektem či bránou v její ose a různě upravenými nikami pro náhrobky. Dominantu jižní stěny tvoří mohutná cihlová vstupní brána, převýšená přes úroveň zdi. Završuje ji výrazné pískovcové cimbuří, tvořené dvojicemi vlaštovčích ocasů. Vstupní portál je ukončen zvnitřku segmentově, zvnějšku půlkruhově. Z vnitřní strany je vstup zdůrazněn dvojicí pískovcových sloupků uplatňující neorománské tvarosloví, s dekorativními hlavicemi a patkami s drápky v podobě rozvilin. Vrchol brány zdůrazňuje z vnitřní strany pískovcový klenák s reliéfem kříže. V nadpraží brány je umístěn nápis: ZBUDOVÁNO ANNO DOM. 1891 - POSVĚCENO ANNO DOM. 1902. Dvoukřídlá dřevěná vrata jsou opatřena velmi kvalitním kováním, z vnější strany tvořeným křížem, z vnitřní strany rozvilinami. Dominantu západní stěny představuje žulový kříž na soklu, zarostlý vegetací. Nápis na soklu není čitelný. Východní stěna se otevírá do novější části hřbitova průchodem, který je rámován dvěma pilíři. Severní části dominuje nika s žulovým náhrobkem rodiny Kalašovy a Toťovy s druhotnou náhrobní deskou, završená vížkou a vázou, ohraničuje ji zábradlí s kvalitními lucernami. Zeď je dále rytmicky dělena systémem nik pro náhrobky a sloupků. Nápisové desky jsou různorodé (švédská žula, slivenecký mramor, umělý kámen, novodobá vitráž?). Z exteriéru je zeď zcela nečleněná, z východu je zpevněna kamenným tarasem s místními cihlovými vyzdívkami a cihlovou korunou. Náhrobky v této části hřbitova jsou spíše novodobé, nejstarší dochovaný objekt zde pochází z roku 1905.