pomník železničního neštěstí

Pomník je situován uprostřed parčíku upraveného na místě starého zrušeného hřbitova. Materiálem je hnědočervený arkotický pískovec, sochařsky náročnější části architektury fiál byly zhotoveny ze mšenského pískovce. Pomník stojí na vyvýšenině o třech stupních z místního šedozeleného pískovce. Je rozčleněn na tři části, spodní ve tvaru sarkofágu na obdélném půdorysu se sedlovým završením. Kratší štítové stěny jsou členěny trojicí slepých lomených oken s jeptiškami, v trojúhelném štítu je čtyřlaločná rozeta. V podélných stěnách jsou vpadlá zrcadla ve tvaru obdélníka s profilací rámu, ve kterých byly osazeny nápisové desky se jmény pohřbených vojáků a pamětním latinským nápisem. V současné době jsou zde osazeny bílé mramorové desky z roku 1999 se zlacenými nápisy "OBĚTEM ŽELEZNIČNÍHO NEŠTĚSTÍ 1968" a "OPRAVENO OBCÍ 1999". Střední část pomníku tvoří věžovitý útvar s širším soklem na podélné straně s vpadlými zrcadly ve tvaru ležatých obdélníků (uvnitř reliéfně zdobené). Na kratších stranách do zrcadel ustupují štíty sarkofágu. Tělo věže doprovází na nárožích diagonálně umístěné opěrné pilíře sedlově ukončené, na nichž byly původně fiály (které se nedochovaly). Tvar i proporce známe z fotografií. Stěny věže zdobí slepá lomená okna, nad kterými jsou na konzolách vimperky. Třetí část pomníku tvoří oktogonální pilíř, který je ukončen fiálou s výraznou kyticí.