úřednický dům osovského panství

Patrový dům protáhle obdélného půdorysu s valbovou střechou a přízemní přístavbou na jižní straně, situovaný jihovýchodně od zámku při centrální komunikaci procházející obcí. Jižně na objekt navazuje pilířová brána s brankou a kamenná ohradní zeď. Do ulice obrácené hlavní průčelí je členěno osmi okenními osami, vstup se nachází ve třetí ose zleva. Severní část o třech osách oproti zbytku fasády mírně ustupuje. Fasádu včetně přístavby člení sokl, profilovaná korunní římsa a hladké lizénové rámy. Obdélná okna s dvoukřídlými šestitabulkovými výplněmi jsou rámována úzkými odsazenými pásovými šambránami. Hladce omítané plochy fasád a sloupky brány jsou opatřené světle žlutým nátěrem, lizény a římsy cihlově červeným, sokl šedivým. Střechy kryjí dvojitě kladené bobrovky. Předmětem ochrany je dům a vymezený pozemek.