venkovský dům

Samostatně stojící přízemní omítaná roubená chalupa, na obdélném půdorysu, podélnou osou postavená do svahu, na vysoké hrubě omítané podezdívce z lomového kamene. Střecha sedlová pokrytá eternitovými šablonami. Štítové průčelí s jedním obdélným oknem mimo středovou osu. Okno obdélné šestitabulkové, s obloučkově vykrajovaným orámováním, v líci zdiva. Vedle okna k nároží vpravo vsazena pamětní deska s plastickým majuskulním nápisem: PAMÁTCE VLASTENCŮ / FR. J. ČECHA / A JEHO SYNA / SVATOPLUKA / KTEŘÍ TU ŽILI / 1846-48. / SLÁB JENOM TEN, / KDO ZTRATIL V SEBE VÍRU, / A MALÝM TEN, / KDO ZNÁ JEN MALÝ CÍL /. V podezdívce vstup do sklepa ukončený nízkým segmentem oblouku, dveře jednokřídlé dřevěné. V horních nárožích křížení zhlaví trámů roubení. Štít trojúhelný předsazený před líc stěny, obložený svisle kladenými prkny s lištami kryjícími spáry. Ve štítu jeden větrací otvor. Podélné vstupní průčelí u štítového nároží s otevřenou dřevěnou pavláčkou podporovanou hranolovými sloupky. Pavláčka a celé podélné průčelí kryto předsazeným okapem na stropnicích. Sloupky mezi pavláčkou a okapem dřevěné profilované. Od nároží dvě okenní osy, okna obdélná šestitabulková s obloučkově vykrajovaným orámováním, v líci zdiva. Dále obdélný vstup s tesařským ostěním, s jednokřídlými dřevěnými dveřmi. V závěru podélného průčelí obdélné šestitabulkové okno s obloučkově vykrajovaným orámováním a u nároží obdélný vstup s jednokřídlými dveřmi. Druhé podélné průčelí zhruba ve středu se zděnou předstupující přístavbou s pultovou stříškou o malém sklonu. V přístavku obdélné nečleněné okno. V závěru podélného průčelí obdélné šestitabulkové okno v líci zdiva.