kostel sv. Anny

Kostel stojí necelý kilometr SZ od vesnice na vrcholku kopce Římek. Zděná orientovaná stavba se skládá z obdélné lodi a užšího čtvercového presbytáře, k jehož severnímu boku přiléhá sakristie. K podélným stěnám lodi jsou přistavěny obdélné přístavky (součásti interiéru hrobky), k západní stěně pak čtvercová předsíň. Loď je krytá sedlovou střechou, nad presbytářem zakončenou valbou. Krytina je tvořena břidlicovými šablonami. V patách trojúhelníkového západního štítu jsou osazeny na čtyřbokých podstavcích žulové koule, uprostřed štítu je nápis „PAX VOBIS“. Obvod stavby obíhá fabionová korunní římsa. Fasáda je členěna nárožními lizénami. V jižní fasádě se nachází pravoúhlý portál s profilovanou šambránou a dvoukřídlými dřevěnými kazetovými dveřmi. Nad vstupem je nízké okno s půlkruhovým záklenkem a lištovou šambránou, totožné okno se nachází i v protější stěně a v jižní a severní stěně presbytáře. Stavební vývoj Existence vesnice písemnými prameny doložena k roku 1331. Kaple vznikla jako novostavba v roce 1693. Tento letopočet je uvedený v chronogramu západního portálu lodi. K raně barokní výstavbě patří loď, presbytář a sakristie; klenby, západní portál lodi, vnější vstup do sakristie a okna všech těchto částí stavby asi původní. Objasnit nelze stáří krovů a štítu lodi. Členění fasád lze hypoteticky považovat za autentické. V lodi bývala pravděpodobně kruchta, soudě podle slepých výklenků v horní části západní stěny (jde asi o špalety zrušených oken). V průběhu 18. století nedošlo asi k žádným zásadním úpravám stavby. Snad někdy ve 2. polovině 19. století byla západní část lodi přeměněna na hrobku. Nutné bylo vystavět příčku a odstranit předpokládanou kruchtu. Současně asi postavena předsíň a postranní přístavky u lodi (?); v jižní stěně lodi zřízený nový vstup.