mohylové pohřebiště

Mohylové pohřebiště s údávaným počtem 16-30 mohyl, v rámci reidentifikace nalezeno 46 mohyl. Většina mohyl je neporušená, mohyly mají bochánkovitý tvar a různou velikost, největší dosahují průměru cca 12-15 m a výšky kolem 2 m. Mohyly dříve zkoumané mají vybraný střed a v některých případech je jejich výška snížena. Tyto mohyly se nachází zejména ve střední části lokality, stejně jako mohyly největší. Část mohyl se nachází V od kóty 468 ve vzrostlém, převážně jehličnatém lese, S a SV od této kóty a kolem vrcholku Zderaz v lese listnatém a smíšeném. 2 mohyly V od kóty 468 se nachází v lesní školce. Všechny mohyly jsou S od cesty z Biřkova do Křenic vedoucí přes les kolem kóty 468, pouze 1 mohyla byla zjištěna J od této cesty, J od uvedené kóty. Pohřebiště bylo zkoumáno v letech 1896, 1907 a 1909 J. Szombathym (celkem údajně 9 mohyl). V roce 1968 zde provedla povrchový průzkum V. Šaldová.