brána fary

Vjezdová půloválným obloukem sklenutá brána je výrazně vysunuta do přední části farního areálu směrem k severu do uliční čáry dnešní Pražské ul., někdejší spojnice hradu (tvrze) s městečkem Hořovice. Zdivo stavby je smíšené, omítnuté novými vápennými omítkami tónovanými béžovým až světlešedým odstínem. Nároží brány jsou zdůrazněna plastickou bosáží, rovněž otvor vjezdu je orámován bosáží se zdůrazněným klenákem ve vrcholu záklenku. Brána je završena nízkým trojúhelným štítem, do jehož tympanonu je vložen litinový reliéf Božího oka v paprsčité svatozáři. Do vrcholu štítu je zasazen kovový, pravděpodobně litý kříž. Z vnitřní strany se kolmo k bráně napojuje kamenná ohradní zeď areálu fary, která se táhne v přímé linii k jihu.