socha sv. Jana Nepomuckého

Dílo sestávající z podstavce a plastiky stojí na mostě přes Výrovský potok, před zámkem. Výška stupňovitého podstavce 130 cm, výška plastiky 200 cm. Podstavec je žulový, plastika pískovcová. Podstavec má nižší boční stupně, střed je tvořen na výšku postaveným kvádrem na bocích přilhá po jednom menším hranolu ustoupeném za čelní stranu střední části podstavce. V patě celého podstavce drobně profilovaná patka. Čelní strany všech tří komponentů podstavce člení prosté obdélné vpadliny. Na středové části u vpadliny patrné pozůstatky pro ukotvení nápisové desky, která dnes chybí. Střední hranol podstavce ukončen přečnívající deskou s římsovou profilací. Na desce umístěna plastika stojící postavy světce na prostém deskovém postamentu. Postava s vyjádřeným kontrapostem, tělesná osa esovitě prohnutá, pravá noha nakročena na nízké prosté desce doplňující postament. Oděv v duchu tradiční ikonografie sestávající z kleriky, dlouhé pod kolena padající rochety a přes ramena padající dlouhé kožešinové šuby. Krucifix uložen diagonálně, mírně pokrčená pravá ruka spuštěna při těle přidržuje dlaní spodní konec podélného břevna. Při pravé ruce navíc palmová ratolest (zlacený plech). Levá v lokti ohnutá ruka se širokou dlaní dotýká korpusu a tiskne krucifix k tělu. Hlava nakloněna a natočena k levému rameni, krytá biretem. Okolo hlavy svatozář tvořená kovovou obručí s pěti hvězdami (zlacený plech). Široký obličej s plnovousem, útrpným výrazem, pohled obrácen k nebi.