kostel sv. Bonifáce

Kostel se nachází na JZ okraji Liberci ve svahu pod Ještědem, v horní části obce Dolní Hanychov. Kostel je orientován vstupním průčelím na SV, boky lodi směřují rovnoběžně podél Jěštědské ulice. Je zděný, omítnutý, jednolodní. Pravoúhlá loď je ukončena nižším pětibokým presbytářem. Vpravo od presbytáře je vklíněna čtyřboká sakristie, na levé (V) straně je situována vysoká věž, ukončená bání (v. věže 33,8 m). Zrcadlově k sakristii je situováno schodiště na věž. Hlavní průčelí je, stejně jako všechna ostatní, opatřeno soklem z řezného kamenného zdiva. Uprostřed průčelí předstupuje přízemní přístavek zádveří, přístupný po čtyřech stupních schodiště, nesený dvěma sloupy. Vstup je rozdělen na tři části: po stranách jsou jednokřídlé výplňové dveře, uprostřed obdobné dvojkřídlové. V dolní části průčelí jsou po stranách dvě menší segmentová okna s venkovní mříží. Nad zádveřím se nachází velké segmentově zaklenuté centrální okno, lemované štukovou šambránou, v horní části s rostlinným dekorem. Obdobné ale menší okno je ve střední části trojúhelného štítu průčelí. Na vrcholu štítu je umístěn kříž. Východní (levé) boční průčelí lodi je členěno třemi úzkými vysokými obdélnými okny, ukončenými nahoře segmentovým obloukem. Okna lemuje šambrána s hlavním klenákem. U SV nároží mírně předstupuje schodišťový přístavek; dole se stejným oknem jako na S průčelí, nahoře s oknem trojdílným. Na loď navazuje čtyřboká věž, přistavěná na V straně k presbytáři. Věž je římsami rozdělena tři části. Dolní část je obložena kameny bez omítky (stejně jako sokl), horní části jsou omítnuty. V dolní části se nacházejí dvě obdélná okna, ve střední pak jedno, poměrně široké, obdélné, ukončené segmentovým obloukem, lemované šambránou s hlavním klenákem. Horní část věže má v každé stěně jedno okno stejného typu, jako jsou okna v lodi. V J stěně je navíc pod oknem malé okno termální. Všechna čtyři nároží jsou zesílena pilastry. Věž ukončuje kopule s makovicí s křížem, s plechovou krytinou. V tamburu pod kopulí jsou čtvery hodiny, vždy na každé straně věže. Mezi hodinami jsou prosklené plochy s předstupujícím sloupkem uprostřed. Jižní průčelí presbytáře je v obou zkosených stěnách prolomeno vysokým obdélným oknem se segmentovým zakončením, lemovaným šambránou s klenákem (obdoba oken lodi). K jižnímu průčelí presbytáře se napojuje přístavek schodiště na věž. V dolní části jsou půlkruhové dvoukřídlé, částečně prosklené dveře, nad nimi je termální okno. Na jižní straně přístavku jsou dvě šikmo zkosená okna na schodiště. Západní průčelí presbytáře je obdobné, místo věže je k němu přistavěna sakristie. Západní (pravé) boční průčelí lodi je stejné jako východní. Střecha lodi je sedlová, střecha presbytáře polovalbová. Obě jsou kryté taškami. (text Mgr. Alena Houdková, NPÚ ú.o.p. Ústí nad Labem, 1999)