dům

Dům č.p. 90 v Křižanech stojí ve východní části obce, jižně nad průjezdní komunikací, skoro přesně 3 km východně od místního kostela sv. Maxmiliána. Jedná se z větší části asi o roubenou patrovou částečně podsklepenou stavbu na obdélném půdorysu pod sedlovou střechou krytou svislými latěmi přibitou živičnou lepenkou s hřebenem ve směru západ – východ. Vyzděno je pouze přízemí ve střední a ve východní části – tj. síň a hospodářská část. Zbytek přízemí tvoří světnice, která má na průčelích podstávku, jejíž pole jsou vodorovně bedněna a mají vždy po okně. Patro je na severu a západě bedněno svisle a na východě a jihu vodorovně. Okna v roubení jsou jednoduchá dvojkřídlá šestitabulková bíle natřená osazená ve špaletě bíle natřených šambrán s jednoduchými podokenními římsami a nízkými nástavci. Na zimu se k nim přidávala zvnějšku pevná křídla, která pak lícovala s fasádou, většinou o čtyřech tabulkách, přičemž ty dolní byly dvojnásobné výšky horních. V přízemí jsou okna o něco větší než v patře. Hlavní severní průčelí je v patře pětiosé a v přízemí sedmiosé, přičemž prvních pět os patří zděné části – ve druhé jsou svlakové a v páté rámové jednokřídlé dřevěné dveře, v ostatních třech osách jsou malá obdélná okna, z nichž pouze to ve čtvrté ose je prolomeno na výšku. Zbylé dvě osy patří oknům od světnice v podstávce. Západní průčelí je tříosé, s podstávkou o třech polích v přízemí a s dvouosým štítem s malými jednoduchými šestitabulkovými okny. Štít měl asi původně třípatrovou lomenici, kde okna byla v nejnižším patře. Dnes jsou dvě nižší patra společně obedněna svisle na sraz, pouze nejvyšší patro je rozděleno na dvě trojúhelníková pole obedněná prkny, která sledují sklon střechy (bedněna střechovitě). Východní průčelí má podobný štít, ale bez oken. Malá obdélná na šířku prolomená okna jsou pouze dvě ve zděném přízemí a jedno zabedněné při jižním nároží v patře. Zadní jižní průčelí má na západě v přízemí dvě pole podstávky, která zde nejsou obedněna, zato však okna v nich mají šambrány s jednoduchými trojúhelníkovými frontony. V patře je pouze jedno okno nad světnicí. Ke zděné části přízemí je přistavěna kůlna z cihelného zdiva, původně hladce omítnutá s pultovou střechou krytou eternitem. Kůlna má dnes v západním průčelí vstup se svlakovými ven otvíravými levými dveřmi a okno ve štítě nad nimi, v jižním čtyřosém průčelí jsou okna, pouze ve třetí ose dveře, východní stěna již neexistuje. Usedlost dotváří ještě několik staveb, které jsou součástí areálu, ale nejsou prohlášeny v rámci domu č.p. 90 za nemovitou kulturní památku. (Stojí na samostaných parcelách, které nejsou uvedeny v prohlášení). Na severozápadě areálu - pilířová stodola (pilíře vyzděny buď z kamenného lomového nebo ze smíšeného zdiva) o 2 x 4 svisle bedněných polích, se svisle bedněným polopatrem pod sedlovou střechou se svisle bedněnými štíty krytou raženými taškami a s hřebenem ve směru západ – východ. Na východní straně usedlosti byla ze smíšeného zdiva zděná hladce omítnutá stáj (pod sedlovou břidlicí krytou střechou s vikýřem na západ a hřebenem ve směru sever – jih. V severní části východního a západního průčelí má dvojkřídlá svlaková vrata svisle bedněná s krycími lištami, v západním průčelí doplněná v jižní části dvoudílnou arkádou zaklenutou půlkruhovými oblouky do pilíře s profilovanou římsou, nad nímž je oválný medailon s obrazem koňské hlavy. Severní průčelí má ve štítě dvě okna se svisle bedněnými svlakovými dvoukřídlými okenicemi a malým termálním třítabulkovým jednoduchým oknem ve špici. Totéž termální okénko je i v jižním štítě nad eternitem krytou polovalbou – v roce 1993 již spadlou). Při místním šetření bylo v roce 2006 zjištěno, že stáj je již úplně zbořena a postupně rozebírána.