viniční dům

Viniční dům s vinicemi je situovaný v části Podhradí, jižně od kostela sv. Petra a Pavla, na hraně Labského svahu. Objekt sestává ze dvou na sebe navazujících hlavních křídel, jejichž podélná osa vede ve směru SZ - JV. Na patrovou část krytou valbovou střechou s taškami bobrovkami navazuje přízemní část s nižším odsazeným přístavkem. Za přístavkem je situovaný novodobý vjezd a dvougaráž krytá valbovou střechou. K SZ straně patrového objektu je přisazené malé přízemní křídlo s pultovou střechou. Hladké fasády člení pravidleně rozmístěná dvoukřídlá tabulková okna, osazená v líci, lemovaná šambránou s ušima, přičemž okna patrové části jsou osazená v kamenném ostění. Fasády dále člení římsy a nárožní omítková bosáž. Pod domem na svahu je založena menší zahrada vymezena tarasovou zdí. Předmětem ochrany je dům čp. 160 a vymezený pozemek.