viniční dům

Viniční dům (naývaný Kartuziánský lis) je patrová stavba obdélného půdorysu. Leží v mírném svahu jihozápadně od osady Chloumek, při silnici lemující rozsáhlý viniční areál. Objekt leží na SV-JZ ose, s hlavním průčelím obráceným k jihovýchodu. Střecha je mansardová krytá šablonami, s řadou novodobých vikýřů. Po stranách hlavního průčelí předstupují z hmoty dva rizality. Fasády jsou prosté, pouze okna jsou rámována šambránami a nároží jsou zvýrazněna rustikami. Patro ukončuje profilovaná korunní římsa. Vstupní i uliční průčelí jsou pětiosá, rizality jsou dvojosé, severní fasáda je trojosá s řadou slepých oken. K čtyřosé JZ fasádě bylo přistavěno novodobé schodiště pro vstup do patra. Pravý rizalit je v přízemí otevřen dvojicí oblouků ukončených segmentem. Předmětem památkové ochrany je viniční dům čp. 1717 a pozemky vymezeného areálu.