synagoga

Objekt bývalé synagogy je situován v mírném svahu na pravé straně komunikace, vybíhající z hartmanického náměstí k severozápadu a směřující do Petrovic u Sušice. Nepodsklepená patrová stavba na obdélném půdorysu, vyzděná ze smíšeného zdiva s převahou lomového kamene, v okapové orientaci, krytá sedlovou střechou, sevřená v uliční frontě sousedními domy. Jihozápadní průčelí, orientované do ulice, je nejzdobnější, trojosé, rámované po stranách lisénami. Vyrůstá z mělkého soklu, fasádu člení kordonová římsa tvořená dvojicí oblounů a profilovaná korunní římsa. Střední osa je zvýrazněna mělkým, pouze v omítce naznačeným středním rizalitem, završeným zděným trojúhelným štítkem, v jeho středu je umístěna dvojice kamenných desek Desatera. V ose umístěn hlavní vstup do objektu – obdélný v kamenném ostění, s polokruhem zaklenutým nadsvětlíkem a s dochovanými původními výplňovými dvoukřídlými dveřmi s ozdobnými řezbami a s částečně dochovaným původním kováním. Vstup je orámován plochou šambránou, zvýrazněnou v nadpraží profilovaným obloukem vytaženým v omítce. Okna v přízemí i patře polokruhem zaklenutá, rámovaná ve spodní části barokně zvlněnými šambránami a zvýrazněná polokruhovými nadokenními římsami (před rekonstrukcí okna obdélná s cihelnými zazdívkami okenních záklenků - ze stavebních úprav v polovině 20. století). Severovýchodní (dvorní) fasáda je jednoduše řešená. Vyrůstá z nízkého soklu, je členěna 3 osami, korunní římsa je bohatě profilovaná. V přízemí v ose druhotně prolomený vstup (z doby přestavby na truhlárnu za 2. světové války), po jeho stranách po jednom půlkruhově zaklenutém poměrně vysokém okně, v patře trojice rovnoměrně rozmístěných kruhových oken v dřevěném rámu s motivem osmicípé hvězdy. Jihovýchodní štít přisedá k sousednímu domu čp. 89 (původně židovská škola a byt rabína) a stejně jako severozápadní štít je krytý šindelem. Sedlová střecha kryta šindelem.